Tärpit

Kirjaan tälle sivulle erikseen mielestäni jotenkin erinomaisen hyviä ja suositeltavia kirjoja. Päivitän listaa aina kun tulee jotain todella kiinnostavaa eteen - omasta mielestäni. Kirjojen nimet ovat linkkejä varsinaiseen höpinään kyseisestä opuksesta.



Erittäin ilahduttava kirja. Kaunista kerrontaa, oivaltavaa tarinankuljetusta ja uskottavia henkilöhahmoja. Todella mukava yllätys.



Ensiluokkaista, kotimaista scifiä, tai ainakin siihen suuntaan kallellaan olevaa kerrontaa. Maailmanlaajuisen mullistuksen jälkeen ihmiskunta on taantunut johonkin käsipyykin ja ulkohuussien aikakaudelle, vahvat uskonnolliset lahkojohtajat hyödyntävät tilannetta ja pienet, tavalliset ihmiset yrittävät vain selvitä jotenkuten. Todella vahvaa kerrontaa.

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Aivan loistavasti kirjoitettu kasvukertomus 1600-luvun lopusta. Kaukaisen St Helenan saaren kasvatti, Minä-joka-on Kuolleenpuun-Angus, herää tieteellisen ajattelun ihmeelliseen maailmaan ja matkustaa lopulta Lontooseen saakka. Kaunis ja erikoinen kirja, aivan mahtavaa kerrontaa.

Agustina Bazterrica: Rotukarja

Jos tämä kirja ei tee sinusta kasvissyöjää niin ei sitten mikään. Agustina Bazterrica pohdiskelee hyvin vakavan tarinan myötä, miltä tuntuisi jos ihmisiä kasvatettaisiin kuin karjaa, toisten ihmisten syötäväksi. Se tuntuu hyytävältä, todella hurjalta.

Piia Leino: Lakipiste

Kotimaista tuotantoa, dystooppinen dekkari filosofisella pohdinnalla höystettynä. On vuosi 2045, automaatio ja somettaminen ovat riistäytyneet täysin käsistä. Mutta huomaako ylenpalttisuuteen tuuditettu ihminen merkityksen puuttumista? Entä mikä - tai kuka - on automaation tekemien murhien taustalla? Hyytävän uskottava kuvaus teknologian kehityksestä ja sen merkityksestä ihmisille ja ihmisyydelle.

Antti Hyyrynen: Viimeinen Atlantis

Viimeinen Atlantis kertoo hyytävän tarinan ihmiskunnan kohtalosta, kun luonto näyttää voimansa. Hyyrynen yhdistää hienosti kirjan tarinan yhtyeensä Stam1nan levyyn Viimeinen Atlantis, joka kertoo saman tarinan musiikin kautta. Vahvaa synkkyyttä.

Alastair Reynolds: Ilmestysten Avaruus

Reynoldsin Ilmestysten Avaruus -sarjan avausteos on raskaan sarjan Scifiä - myös pituudeltaan. Todella hienosti kirjoitettu monimutkainen avaruus-ooppera, joka on alusta loppuu uteliaisuutta kutitteleva, dekkarimaisen jännittävä kertomus joka saa lopulta koko ihmiskuntaa koskevat mittasuhteet.

Nikolai Gogol: Päällystakki

Pieni kertomus pienen ihmisen pienestä asiasta - päällystakista - joka onkin oikeastaan iso asia, ja iso kertomus. Hauskaa, traagista ja järkyttävääkin kerrontaa; luento historiasta, kirjallisuudesta ja ihmisyydestä.

Isaac Asimov: Alaston Aurinko

Parasta scifi-sosiologia-dekkaria! Vuonna 1957 kirjoitettu kirja joka osuu nykyaikaan yllättävän tarkasti. Kirja on periaatteessa dekkari ja vähän noin niinkuin scifiä, mutta enemmän kyseessä on kuitenkin ihmisten käyttäytymisen tutkiskelua. Hienosti kirjoitettu, kohtuullisen hyvä tarina ja sopivasti juonta kuljettamaan kerrontaa.

Donald Westlake: Miksi Juuri Minä

No Westlakeahan tulee nyt tärpitettyä enemmänkin, mutta minkäs teet, kyseessä on vain niin perhanan hyvä kirjailija ja niin perhanan hyvä kirja. Tällä kertaa Dortmunder vihdoinkin onnistuu ryöstössä - liiankin hyvin. Ryöstösaaliin seassa on jotain, jota jahtaavat kaikki kaupungin poliisit. Kohta jahtiin liittyvät myös normaalitilaan haikailevat rosvotkin, ja näiden vanavedessä FBI sekä terroristiryhmittymiä ainakin kolmesta eri maasta. Voi Dortmunderia!

Ihan super-parasta kesälukemista. Ja talvi. Ja kevät ja syksy myös.

Sylvain Neuval: Themis-sarja

Pitkästä aikaa mainio uusi scifi-tuttavuus! Themis-sarja on kolmiosainen (linkki ensimmäiseen osaan); kirjat kertovat samaa tarinaa, joten luettava järjestyksessä. Hieman erikoinen kerrontatyyli, mutta toimiva ja mukavaa vaihtelua. Kerrostalon kokoisia avaruusrobotteja - ei paljon paremmaksi voi tulla!

Donald Westlake: Kukaan Ei Ole Täydellinen

Parasta hyvän mielen lukemista, Dortmunder kumppaneineen ratsastaa jälleen. Tällä kertaa tehdään ryöstö tilauksesta, ja lopputuloksen voi melkein arvata - sekoiluksihan homma menee. Erittäin, erittäin hauskasti kirjoitettu kirja, ehdottoman suositeltavaa lukemista kaikille.


Douglas Adams: Linnunradan Käsikirja Liftareille

Parasta scifi-hassuttelua kenties koskaan. Tämä kirja on tieteiskirjallisuuden ystäville pakollinen kulmakivi, ja aivan älyttömän hauskana opuksena myös ei-scififaneille mitä mainiointa luettavaa. Toiminee ehkä myös porttiteorian tavoin, jos haluat kurkistaa scifiin muttet oikein ole aiheesta oikeasti kiinnostunut. Varoitus: tarttuvaa ja naurulihaksia uuvuttavaa luettavaa!

William Gibson: Neurovelho

Et voi vakavalla naamalla väittää olevasi scifi-fani, jos et ole tätä kirjaa vielä lukenut. Mainio kertomus virtuaalisten maailmojen ja todellisuuden sekoittumisesta, haaveilevista tekoälyistä… ja avaruudessa majailevista, Tampereeksi vääntävistä rastoista. What's not to love?


John Steinbeck: Helmi

Helmi on mitä parhainta Steinbeckiä, ja mitä parhainta kaunokirjallisuutta. Helmen tarina lyhykäisyydessään kertoo vanhan sananlaskun: varo mitä toivot, voit saada sen. Helmi on pieni tarina pienten ihmisten pienistä elämistä ja pienistä päätöksistä. Kaikkea leimaa herkkyys, jonka rikkoo pienikin poikkeama totutusta, pieni harha-askel. Vain yksi sattuma, eikä kenenkään elämä ole enää entisellään.

Isaac Asimov & Robert Silverberg: Yö Saapuu

Parasta tieteiskirjallisuutta! Ei örkkejä, ei avaruustaisteluja eikä muutakaan seikkailuhömppää, vaan… arkeologiaa, uskontoa ja tähtitiedettä, kaikkia samaan aikaan. Mitä tapahtuu kun maailma, jossa ei ole koskaan pimeää, lopulta kohtaa pimeyden? Kun ihmiskunta kohtaa ensimmäistä kertaa avaruuden äärettömyyden ja tähdet? No lue kirja ja ota selvää!


Robert Harris: Kolmannen Valtakunnan Salaisuus

Hienosti rakennettu tarina vaihtoehtoisesta todellisuudesta: Saksa selviytyi toisesta maailmansodasta voittajana ja hallitsee nyt lähes koko Eurooppaa. Kirja on kirjoitettu dekkariksi ja pysyykin sellaisena aika pitkään, kunnes pikkuhiljaa hivuttautuu aikamoiseksi jännitysnäytelmäksi. 


Ilkka Remes: Pääkallokehrääjä

Yllätin kyllä itsenikin, kun päädyin tämän kirjan nostamaan tärppilistalle. Kyseessä on kuitenkin poikkeuksellisen napakasti toimiva jännäri, jossa ei mässäillä tolkuttomalla väkivallalla eikä kukaan yksinään ole yliluonnollisen kova jätkä; kyseessä on vain perhanan hyvin toimiva jännityskirja.


Mark Haddon: Yöllisen Koiran Merkillinen Tapaus

Yöllisen Koiran Merkillinen Tapaus on kertomus Aspergerin oireyhtymää sairastavan Christopherin ja tämän läheisten - äidin, isän, opettajan ja muutaman poliisinkin - ihmisten elämästä. Kun maailmaa katsoo tiukan loogisesti, näyttäytyy moni asia kovin toisessa valossa. Kirja on hieno kurkistus erilaisuuteen, valtavan kauniisti ja lämpimästi kirjoitettu teos hyvin vaikeista asioista.


John Kennedy Toole: Neonraamattu

John Kennedy Toolen mielettömän hieno kuvaus lapsuudesta ja nuoruudesta 1940-luvun yhdysvalloissa. Kaunista kerrontaa, ei räjähdyksiä eikä takaa-ajoja vaan hienoa, hienoa tarinointia. Soveltuu monenlaisiin fiiliksiin.


Roald Dahl: Rakkaani, Kyyhkyläiseni

Roald Dahlin novellikokoelma on hykerryttävän hauskaa, perinteistä tarinankerrontaa ihmisistä, juonista, kömmähdyksistä ja sattumasta. Paha saa harvoin palkkansa, eikä mikään oikein mene nappiin - paitsi lukijalla. Ehdottoman suositeltavaa lukemista kaikille kirjallisuuden ystäville!


Jari Tervo: Layla

Todella rankka kirja, mutta ehdottomasti suositeltava. Kirja kertoo niin raakaa ja raadollista tarinaa meistä ihmisistä, että on vaikea uskoa hassuttelija-Tervon kirjoittaneen sen - todellinen yllätys ainakin itselleni. Kirjana hieno kannanotto ja varsinkin nyt erittäin ajankohtainen teemoiltaan.


John Steinbeck: Hyvien Ihmisten Juhla

Jos nyt jostain syystä et ole tätä kirjaa vielä lukenut, niin suosittelen - kolme peukaloa, kuusi tähteä ja kippis! Lämmin ja kaunis kertomus tavallisista ihmisistä jotka yrittävät elää parhaansa mukaan omia, merkityksettömiä mutta silti merkittäviä elämiään. Kaunista, kaunista kirjallisuutta.

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja Ahdistelija

Älyttömän hyvä dekkari, Nordic Noiria ajalta ennen koko termin keksimistä. Joensuu on itse toiminut pitkään poliisina, ja se näkyy. Harjunpää-kirjoissa rikolliset eivät ole super-hyper-megalomaanisia väkivaltaoopperan mestareita, eikä poliisi yksinäinen action-sankari, vaan mittakaava on kertaluokkaa pienempi - ja uskottavampi.


John Steinbeck: Torstai on Toivoa Täynnä

Todellinen hyvän mielen kirja! Kielellisesti riemastuttava ja sopivan hupaisa, mutta kuitenkin erittäin tarkkanäköisesti ihmismielen syvimpiä syövereitä pohdiskeleva, jopa filosofinen teos. Toimii ehkä parhaiten kesällä. Tai talvella. Tai ehkä syksyllä ja keväällä.


Tuomas Kyrö: Liitto

Aivan loistavaa kotimaista kirjallisuutta. Todella osuva kurkistus miehen sielunelämään. Ehkä tämän luettuaan kaikki naiset osaisivat pysytellä tiukasti miehistä erossa? Hmm....


Donald E. Westlake: Kuuma Kivi

Parasta hauskaa! Timanttiryöstä joka ei mene ihan putkeen, ei vaikka kuinka yritetään. Westlaken kirjan herkullisinta antia ovat henkilöhahmot, todelliset epäonnensoturit, ja aivan posketon tarina. Jos ei tästä tule hyvä mieli niin sitten pitänee harkita jotain muuta.


Johanna Sinisalo: Auringon Ydin

Kun kaikki on kiellettyä, kun päihteitä ei oikeastaan enää ole saatavissa eikä mikään maistu miltään, aletaan fiiliksiä etsiä aina vaan rajummista aineista. Kuten... chilistä! Mainio kirja, omanlaatuisensa ja aiheeltaan freesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti