perjantai 6. maaliskuuta 2020

Sylvain Neuvel: Uinuvat Jättiläiset

Pitkästä aikaa sopivasti erilainen Scifipläjäys, joka ei sortunut kikkailun paineessa - vaikka aika kikkaillen tämäkin on kirjoitettu, erilaisten haastattelujen ja raporttien kautta; varsinaista kerrontaa kirjassa ei oikeastaan ole lainkaan. Tarina pysyy silti mainiosti kasassa, ja kelautuu auki melko vaivattomasti.

Ympäri maailmaa löytyy valtavia mekaanisia ruumiinosia. Pikkuhiljaa näistä alkaa muodostua kerrostalon kokoinen patsas, tai oikeammin robotti. robotin alkuperä vaikuttaa maan ulkopuoliselta, ja sen käyttötarkoitus sotaisalta. Mistä oikein on kysymys, ja kuka lopulta saa jättiläisen haltuunsa - ja mitä siitä sitten seuraa? Siinäpä kysymyksiä jotka ovat ihan turhia, sen kun luet kirjan, sieltä se selviää.

Kirjassa on ihan kohtuullisia henkilöhahmoja, ei mitään kovin moniuloitteisia vaan aika perus scifi-arkkityyppejä; on nerokasta tutkijaa, ilkeää poliitikkoa, kiukuttelevaa huippulentäjää, plaa plaa. Onneksi hahmoja ei ruveta taustoittamaan väkinäisesti ja näin tuomaan erityisesti esiin, kuinka tyhjänpäiväisiä nämä lopulta ovat. Sen sijaan keskitytään tarinaan, joka toimii aika kivasti.

Pidin tästä kirjasta varsin paljon, varasin samantien seuraavan osan kirjastosta. Kyseessä on siis ilmeisesti ainakin trilogia, ja vaikka tarina kokonaisuudessaan on melko ennalta arvattavissa, oli tämä kuitenkin ihan nastaa luettavaa.

Katso myös kirjasarjan osa 2: Heräilevät Jumalat

Neljä sormea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti