keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Piia Leino: Lakipiste

Lakipiste on jonkinlainen dystopiakuvauksen ja dekkarin risteytys, johon on kätketty mukaan hyvin ajankohtaista pohdintaa ihmisyydestä ja ihmisen suhteesta teknologiseen kehitykseen. Erittäin mielenkiintoinen kirja, ja varsin hyvin kirjoitettu.

Kirjan kertojana toimii Aaro ja näyttämönä tulevaisuuden Suomi, joskus 2045 paikkeilla. Teknologia on kehittynyt, kaikki toljottavat "ruutuja" jatkuvasti ja kaikki on automatisoitu. Edes ovea ei tarvitse avata itse, vaan kasvojentunnistus hoitaa senkin. 

Ihmiskunta tylsistyy, mutta huomaako kukaan sitä? Vaikka automaatio helpottaakin elämää, tuoko se onnellisuutta? Ainakaan tässä kirjassa ei, ja kerronta on hyvin uskottavaa. On helppo pohtia omaakin käyttäytymistään: kaikki se aika jonka käytän somettamiseen ja videoiden katseluun, onko se tehnyt minusta onnellisemman? Tuoko se elämääni aidosti lisää sisältöä? Vai onko kyseessä vain jatkuvasti lisääntyvä määrä ärsykkeitä ilman merkityksellistä sisältöä?

Kirjan dekkarimainen puoli liittyy koneiden suorittamiin hyökkäyksiin ihmisiä kohtaan. Osa näistä on varsin mielikuvituksellisia, mutta kaikkiin tuntuu liittyvän mystinen "joku". Onko kyseessä aidosti koneiden kapina, vai onko sittenkin taustalla joku ihminen.

Mikä on totta? Kuka on todellinen?

Kirja on mielestäni todella hienosti kirjoitettu, ja pohdinnat asioiden merkityksellisyydestä sekä ihmisten suhteesta teknologiaan, toisiinsa ja itseensä erittäin toimivia. Harvoin tällaisia tulevaisuus-dystopioita käsitellään näin syvällisesti ja oivaltavasti. Kun lisäksi kieli on vielä varsin toimivaa (vaikkakin aika suoraviivaista), on kirja nautittavaa luettavaa.

Erittäin, erittäin suositeltavaa luettavaa. Viisi älylaitetta kaivoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti