perjantai 22. huhtikuuta 2022

Christian Rönnbacka: Ruska

Ruska jatkaa komisario Antti Hautalehdon seikkailuja, tällä kertaa lapin maisemissa. Upporikas miljardööri haluaa opastetun vierailun lapin kullankaivuumaille, ja Hautalehto lähtee oppaaksi vanhan tuttavansa pyynnöstä. Ei ehkä kovin yllättäen, matkaan tulee ongelmia joihin liittyy rutkasti väkivaltaa.

Kirja on jopa yllättävän sujuvaa kerrontaa, vaikkei tarina mikään kovin omaperäinen olekaan, on lapissa samoilussa jotain virkistävän erilaista. Lapin erämaita kuvaillaan hienosti, ja perinteitäkin sivutaan silloin tällöin melko sujuvasti.

Toisiinsa kietoutuvat juonilinjat eivät juurikaan yllätyksiä tarjoile, vaan alusta asti on selvää mitä tulee tapahtumaan, ja oikeastaan lopputuloskin on aika selvä homma - niinhän se näissä jännäreissä aina on, sankari voittaa, rosvot lakoon ja jälkipyykki on jonkun muun ongelma. No, tällä kertaa on ympätty mukaan pieni ripaus realismia, kun jälkipyykkiä ei ohitetakaan ihan tyystin, vaan ihmisten surmaamisesta syntyy seurauksia, vaikka surmatut olivatkin täysin mustavalkoisesti pahiksia.

Ihan menevää jännäriä, hieman tarpeettoman veristä toimintaa ehkä mutta toisaalta virkistävän erilaisessa ympäristössä. Kolme kuukkelia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti