lauantai 9. huhtikuuta 2022

Jules Verne: Etelän Tähti

Etelän Tähti kuuluu Vernen Merkilliset Matkat -sarjaan. Sarjan teoksissa seikkaillaan matkateemaisesti ympäri maailman, ja muuallakin. Etelän Tähti tapahtuu Afrikassa, timanttikaivosten ja alkuperäiskansojen, pölyn ja kuumuuden keskellä.

Nuori ranskalainen insinööri, Cyprien, on timanttikaivoksilla tekemässä tutkimustyötä. Tämä rakastuu rikkaan kaivoksenomistajan tyttäreen, mutta rikas isä ei ole suopea avioitumisaikeille. Niinpä Cyprien päättää yrittää rikastua, ensin kaivamalla timantteja ja sitten tekemällä niitä itse, tiedemies kun on.

Kun Cyprienin käsissä on ennennäkemättömän suuri timantti, näyttää avioituminen hetken onnistuvan - kunnes timantti katoaa. Alkaa raivoisa takaa-ajo pitkin Afrikkaa, matkaa tehdään härkävankkureilla, strutseilla, kirahveilla ja ties millä.

Kirja on Vernen kirjaksi aavistuksen erilainen kuin moni muu, kenties juuri nuoren rakkauden teeman vuoksi. Usein Vernen teoksissa on päällimmäisenä pökkelö insinööriys ja pohjaton tieteen ja teknologian ihailu, mutta nyt annetaan palstatilaa jopa ihmisten tunteille. Ja melko hyvin jopa, sillä tarinan hahmot ovat aika onnistuneita. Ei tässä mistään suuresta ihmissuhdetarinasta ole kyse, mutta jotenkin päähahmoihin on melkein mahdollista samaistua.

Kirjan seikkailuvaihe on varsin vauhdikas ja toimiva. Loppu on sitten niin ylettömän siirappinen, että se voisi olla suoraan jostain Walt Disneyn piirretystä. Se ei kuitenkaan onnistu enää hyvää kirjaa pilaamaan, vaan Etelän Tähti toimii mainiosti.

Hyvä seikkailu, varsinkin vähän nuoremmalle lukijalle hieman historiallista perspektiiviä. Neljä timanttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti