torstai 1. marraskuuta 2018

Ilkka Remes: Pääkallokehrääjä

Ilkka Remes osaa kyllä jännärikirjat. Pääkallokehrääjä on Remeksen ensimmäinen omaa lajiaan, ja on kyllä edelleen yksi Remeksen parhaita kirjoja, ainakin omasta mielestäni.

Kirjassa eletään vaihtoehtoista  - mutta jossain määrin mahdollista - todellisuutta, jossa Neuvostoliitto onnistui 1944 miehittämään Suomen. Syntyi Suomen Demokraattinen Tasavalta, Neuvostoliiton alusmaa joka tottelee nöyrästi ja tekee juuri niin kuin käsketään. Suomi toimii niin propaganda kuin puolustusvoimienkin osalta puskurivyöhykkeenä länttä vastaan.

Joukko isänmaallishenkisiä Suomalaisia kyhää kasaan villin juonen, jolla Neuvostoliitto pakotettaisiin myöntämään Suomelle itsenäisyys. Syntyy kilpajuoksu varastettujen ydinaseiden, kidnapattujen tutkijoiden ja Neuvostoliiton erikoisjoukkojen kesken - voittaja saa kaiken, häviäjä pyyhitään historiasta. Kuinka käy Suomen?

No, lyhyesti tiivistettynä tarina kuulosta ihan pähkähölmöltä ja niin se tavallaan onkin. Remes kuitenkin kuljettaa tarinaa poikkeuksellisen luontevasti. Tarinaan on helppo heittäytyä mukaan, teksti rullaa ja tapahtumien rytmitys on tiukempi kuin rumpukoneella väännetty itäsaksalainen teknobiitti. Kukaan ei ole yli-ihminen, mitään liian hulluja koukeroita ei kehitellä eikä juonen käänteitä ole ollenkaan vaikea uskoa, ainakaan koko aikaa.

Erittäin hyvää jännittelyä, suositeltavaa luettavaa kaikille kevyen viihteen ja jännityksen ystäville. Pistetään piruuksissaan täydet viisi ydinräjähdystä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti