lauantai 6. elokuuta 2022

Agustina Bazterrica: Rotukarja

Huh, pitkästä aikaa oikeasti tunteisiin käyvä kirja, eikä ihan kevyemmästä päästä. Ihmissyöntiä, teollisessa mittakaavassa, ja varsin graafisesti esitettyjä teurastuskohtauksia.

Eletään aikaa - kenties tulevaisuutta - jossa eläimet ovat kutakuinkin kuolleet, ainakin kaikki karja. Hallitus tekee dramaattisen ratkaisun: jotta ihmiset saisivat riittävästi syötävää, on ihmisiä syötävä. Siispä ihmisiä aletaan kasvattamaan karjaksi. Näillä "päillä", karjalla, ei ole mitään ihmisoikeuksia. Niitä ei opeteta puhumaan, niitä pidetään navetoissa ja kun aika koittaa, ne teurastetaan.

Syön itsekin lihaa, mutta tämän kirjan jälkeen ehkä vielä entistäkin vähemmän, sen verran tiukka on kohtaus, jossa kuljetaan teurastuslaitoksen läpi ja kuvaillaan kaikki työvaiheet. Ihmisillä.

Kirjassa on myös tarina. Tarinan päähenkilö on itsekin ollut teurastaja ja toimii nyt teurastajien kouluttajana lihanpakkaamolla. Hän saa lahjaksi rotukarjaksi luokitellun, syötäväksi kasvatetun naisen - ja sen jälkeen asiat monimutkaistuvat kertaheitolla.

Kirjan loppuratkaisu on myös yllättävä ja varsin brutaali. Aivan kuin me olemme eläimiä kohtaan.

Täydet viisi päätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti