sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Karen Thompson Walker: Ihmeiden Aika

Tätä kirjaa on aika vaikea kategorisoida. Tuntuu väärältä valita "Scifi", mutta enpä nyt oikein muutakaan keksi joten menköön. Scifihyllystä tämän kirjastossakin bongasin, mutta enpä tiedä, ei se ihan oikealta kyllä tunnu.

Joka tapauksessa meininki on siis, että maapallon pyörimisliike hidastuu. Tällä on kaikenlaisia seurauksia, alkuun pienempiä kuten että kellot näyttävät väärää aikaa, ja pikkuhiljaa suurempia kuten luonnon kärsiminen, lintujen ja valaiden kuoleminen ja koko ravintoketjun häiriintyminen. Ja toki ihmiset sekoilevat ja riitelevät keskenään, siinäpä ei sinänsä ole mitään yllättävää. Luonnonjärjestyksen - maan kiertoliikkeen - mukaiseen ajan mittaamiseen uskovat "tosiaikaiset" ja 24-tuntisen kellon nimeen vannovat "kelloaikaiset" eivät lopulta ole edes puheväleissä ja viettävät muutenkin toisistaan täysin erillistä elämää.

Kirjan kertojahahmo on 11-vuotias tyttö. Kirjassa maan pyörimisliikkeen hidastuminen onkin vain yksi osa tarinaa - toinen osa on ihan normaalia tytön elämää. Koulua, erilaisuuden tunteita, ystävien menetystä ja erilleen kasvamista sekä toki ihastumista. Tämä kaksinaisuus tavallaan toimii ihan kivasti, mutta sillä ehkä vähän väistellään myös tarttumista oikeasti kiinnostaviin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, joita planeetan pyörimisliikkeen hidastumisella voisi olla. Niitä kyllä jotenkin sivutaan, mutta aika vähän. Toisaalta tämä on loogista koska nuori tyttö tuskin kovin syvällisesti moisia pohtisi, mutta jotenkin tulee ihan aavistuksen verran sellainen olo, että on keksitty jännä ajatus ("oo hei mitä jos niinku hei maapallon pyöriminen sillai niinku hidastuis tiedätteks niinku?") mutta sitä ei ole haluttu, osattu tai viitsitty viedä sen pidemmälle.

Voinen olla väärässäkin; voi olla, että tässä nimenomaan nuoren tytön tarina olikin se olennaisin, ja maapallo vaan sivuseikka. Mikäpäs siinä, menee se niinkin päin. Ihan kelpo teos, kivasti kirjoitettu mutta aika nopeasti unohdettava myöskin. Kolme lintua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti