keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Philip K. Dick: Lies, Inc

Lies, Inc alkaa lähes tavanomaisen scifi-seikkailun tapaan: kaukaisen Valaan suun planeetale on avattu teleportti. Planeetalla kerrotaan olevan valtavasti tila ihmisille, jotka kärsivät ylikansoittuneesta maapallosta. Ihmisiä lähtee etsimään uutta onnea. Mutta teleportti toimii vain yhteen suuntaan; kukaan ei voi palata kertomaan, mitä Valaan suussa oikeasti tapahtuu.

Onko kyseessä juoni? Onko koko homma silkkaa huijausta, jolla hyväuskoiset ihmiset saadaan astumaan suden - tai valaan - suuhun mukisematta, vastaan panematta? Yksi mies päättää matkustaa Valaan suuhun avaruusaluksella, toteamaan itse tilanteen todellisen laidan. Matka tulee kestämään kahdeksantoista vuotta - yhteen suuntaan.

Ja sitten Dick tekee tavanomaisen temppunsa, ja koko homma lähtee lapasesta suoraan palmun alle, sitten porsaanreiän kautta avaruuden ympäri ämpäri ja morjes, homma on sekaisin. Puolenvälin jälkeen en oikein enää pysynyt kirjassa perässä; lopullista selvyyttä Valaan suun tapahtumista on myöskin turha odottaa. Tai no, kerrotaanhan asiat kyllä, mutta ota niistä nyt sitten selvää. Hallusinaatioiden ja rinnakkaisten todellisuuksien syövereissä mennään sellaisilla loikilla että tukka nousee pystyyn kaljullakin.

Itse pidän edelleen Dickin helpommista, "tylsemmistä" teoksista enemmän. Täytyy kuitenkin nostaa hattua, on taas pistetty aika kovat keitokset porisemaan, ja jotenkin kumman tavalla saatu pidettyä vielä soppa kasassa. Ehkä. En tiedä.

Kaksi rinnakkaista todellisuutta. Lue jos haluat haasteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti