perjantai 28. tammikuuta 2022

Liu Cixin: Synkkä Metsä

Synkkä Metsä on Liu Cixin:in kirjasarjan toinen osa; en ole ensimmäistä lukenut, mutta hyvin tuntui juoni tässä selkiytyvän ilman sitäkin, ihan itsenäisenä kirjana.

Kirjassa seurataan ihmiskuntaa kahdensadan vuoden ajan. Vihamielinen sivilisaatio - Trisolaris - on hyökkäämässä ihmiskuntaa vastaan, ja matka tänne kestää nuo vuosisadat. Aikaa valmistautumiseen on, mutta toki kaikki on perhanan vaikeaa. 

Kirjassa pallotellaan muutakin kuin avaruusoopperaa. Pohditaan paljon ihmisten mielenliikkeitä ja suhtautumista tulevaan, niin kollektiivisesti kuin yksilöinä. Uskollisuus, petturuus ja juonittelu kuuluvat myös kuvioihin, ja välillä petollisuutta on niin monta kerrosta, että on vaikea pysyä kärryillä.

Kirjan kannessa on lainaus presidentti Barak Obamalta: "Villin kekseliäs ja todella mielenkiintoinen". Olen hitusen eri mieltä. Kirja on mielestäni aika sekava, se tuntuu poukkoilevan sosiologisesta ihmismielen analysoinnista perinteiseen avaruusseikkailuun, ja siitä yhteiskunnalliseen kannanottoon, varsin holtittomasti. Henkilöhahmot ovat myös erinomaisen kliseisiä, jopa raivostuttavassa määrin. 

Ja loppuratkaisu: sen voisi mielestäni laittaa tietosanakirjaan sanan "Tökerö" selitykseksi.

Jos olet kovan luokan scifi-fani, niin kaipa tämä kannattaa lukea. Mutta varaudu nukahtelemaan. Kolme juonenkäännettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti