tiistai 18. tammikuuta 2022

Alastair Reynolds: Luiden Hiljaisuus

Nessin sisarukset jatkavat seikkailujaan, ja kylläpä taas onkin aikamoiset seikkailut. Tällä kertaa lähdetään toimittamaan perille Kalisijaa, erästä vieraan lajin yksilöä, mutta matkasta tuleekin pian eloonjäämiskamppailu hyvin voimakkaan vihollisen kanssa.

Kostaja-sarja ei ole oma suosikkini Reynoldsin tuotannosta. Se on enemmänkin nuorison seikkailukirjan tuntuinen, toimintaan ja mahdottomista kiipelitilanteista selviytymisiin erikoistunut sarja, jossa ei ole Reynoldsin muun tuotannon maailmojasyleilevää mittakaavan - ajan ja paikan - tuntua. Sisarukset seikkailevat, etsivät aarteita, taistelevat... ja tietenkin selviävät aina voittajina jokaisesta tilanteesta.

Kerronta on Reynoldsille tuttuun tapaan melko sujuvaa ja vauhdikasta. Tähän kirjaan on kuitenkin tuotu vähän muusta tuotannosta tuttuja sävyjä: maailman tulevaisuus on taas kerran vaakalaudalla! Mystisten Kvinien arvoitus selviää viimeinkin, samoin salaisuus miehitysten ja romahdusten takaa. Salaisuuksien paljastamiseen liittyvät juonikuviot tuntuvat kuitenkin tässä kirjasarjassa olevan jotenkin väärässä paikassa, ne eivät ikään kuin kuulu muuten kepeähköön seikkailuun. Suurten mittakaavojen salaisuudet ja vaarat tuntuvat hieman väkinäiseltä, jotenkin... kuin Reynolds olisi yrittämällä yrittänyt keksiä tavan lopettaa Kostajan tarinan, mihin hän myös loppusanoissaan viittaa.

Ei ehkä parasta, muttei varsinaisesti huonokaan. Menee seikkailuna. Kolme kviniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti