perjantai 3. heinäkuuta 2020

Donald E. Westlake: Pahimmassa Tapauksessa

Suosikkihahmoni John Dortmunder on täällä taas! Ja voi auvoa, kyseessä on - jälleen kerran - ihan perhanan hyvä kirja :-)

Dortmunder tekee rutiiniluontoisen murtokeikan taloon, jonka piti olla tyhjänä - vaan ei ollutkaan. Paikalla on nimittäin talon omistaja, jolla on pistooli, ja pieleenhän se keikka menee. No ei siinä mitään, sattuuhan näitä, mutta kun talon omistaja törkeästi väittää Dortmunderin sormessa olevaa sormusta omakseen, ja kun poliisit "palauttavat" sormuksen tälle, Dortmunderin sisällä kuohahtaa.

Dortmunderin kosto! Sellaista ei vielä ollakaan luettu, sillä Dortmunder on yleensä varsin säyseä ja vaatimaton, rauhaa rakastava tyyppi. Nyt kuppi kuitenkin menee nurin, ja eipä aikaakaan niin vanha jengi ynnä varsinainen liuta muita rikollisia on hankkimassa vääryydellä vietyä sormusta takaisin. Seuraa - niin kuin usein tapahtuu - iso joukko erilaisia toinen toistaan huimempia varasteluja, kun sormusta ei millään tahdo löytyä.

Kirja on ratkiriemukas ja "kosto" asetelma tekee siitä mukavan erilaisen moneen muuhun Dortmunder-sekoiluun verrattuna. Tarina kulkee vaivattomasti, kuin vihellellen, ja toinen toistaan kahjommat rosvot ovat riemastuttavaa materiaalia jatkuvaan hölmöilyyn.

Aivan parasta viihdettä, taattu lääke hymynpuutteeseen. Viisi sormusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti