perjantai 26. kesäkuuta 2020

Ray Bradbury: Paha Saapuu Portin Taa

Sirkus saapuu kaupunkiin, ja kahden 13-vuotiaan pojan mielikuvitus sekoittuu todellisuuteen hyvin sekavasti. Paha Saapuu Portin Taa on kirjoitettu lähes runomaisesti, hyvin kuvaillen ja maalaillen paikoin pelkästään erilaisin kielikuvin ja kukkasin - ja sellaisenaan melko raskasta luettavaa.

Tarina on... vissiinkin olemassa, mutta varsin sekava ja vaikea hahmottaa. Jotenkin kirjan päähahmoina olevien poikien mielikuvitus laukkaa ja saa kaiken näyttämään jännältä ja pelottavalta, ja samaan aikaan tuntuu kuin kerronnassa olisi kyse kirjailijan omasta nostalgisesta kaipuusta johonkin mystiseen täydelliseen lapsuuden kesään.

En oikein saanut tolkkua tästä teoksesta, vaikka se Bradburyn arvostetuimpiin kirjoihin yleensä luetaankin. Ehkä luin tätä jotenkin väärässä mielentilassa tai väärin odotuksin - tai ehkä aika on vain ajanut tämän kirjan yli, peruuttanut vielä takaisin ja ajanut uudestaan liiskaten kirjalliset arvot niin latteiksi, ettei niistä ota enää selkoa.

Omalta osaltani ei jatkoon, mutta jos tykkäät lukea klassikkoja ja "vaikeita" teoksia niin mikäpäs siinä. Kaksi sirkuspelleä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti