tiistai 19. helmikuuta 2019

Simon Ings: Kuuma Pää

Kuuma Pää on kova, tosi kova scifipläjäys. Mukana on cyberpunk-vaikutteita, virtuaalitodellisuutta, seikkailua ja jännitystä, ja koko homma on niin huimaavan korkealentoinen että ei meinaa perässä pysyä.

Ollaan kai jossain tulevaisuudessa. Kuussa sijaitseva koneisto on ruvennut monistamaan itseään, ja jostain selittämättömästä syystä heittelee teräspalkkeja maahan valtavalla nopeudella, aiheuttaen suunnatonta tuhoa. Jostain Jupiterin nurkilta löytyy mahdollisesti vierasta älyä edustava olento - vai onko kyseessä sittenkin hulluksi tullut tekoäly?

Malisella on päässän tahnaa, jonka avulla hän voi kytkeytyä keinotodellisuuteen, mielipuolisen tehokkaaseen todellisuuden simulaatioon. Tahnan hallussapito maan päällä on kiellettyä; Malise joutuu tahtomattaan mukaan maailman pelastamiseen, vaikka haluaisi vain elää omaa elämäänsä.

Tarina poukkoilee todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden välillä sellaista tahtia, että välillä on vaikea pysyä perässä. Toisaalta, ehkä ei ole tarkoituskaan - ehkä tarkoitus onkin sekoittaa nämä. Sillä, jos keinotodellisuus on riittävän realistinen, missä vaiheessa siitä tuleekin oikeaa todellisuutta? Mikä erottaa eri todellisuudet toisistaan? Mikä on oikeaa, mikä on totta?

Ehdottoman suositeltavaa luettavaa scifin ystäville. Viisi rekursiivista kaupunkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti