sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Jari Tervo: Layla

Layla on Jari Tervolta aika yllättävä teos. Tervolta odottaa ehkä hirtehishuumoria, hieman slapstickia ja annoksen melankoliaa, mutta nyt mennään kyllä aika huiman synkkiin vesiin.

Luin kirja jälkeen muutaman muunkin ihmisen mietteitä siitä. Kirjassa puidaan aika rankasti Kurdien väkivaltaa, kunnian nimissä tehtyä jopa omien lasten murhia. Itse olen Kurdien kulttuurin suhteen aivan täysi ummikko, olisin aivan hyvin voinut uskoa kutakuinkin kaiken kirjassa kuvatun, mutta ilmeisesti Tervo on kuitenkin - täysin oikeutetusti toki - ottanut jonkin verran kirjallisia vapauksia. Lopputulos on silti karua kertomaa. Jos tämä tarina liippaa edes kahdeksan postinumeroalueen etäisyydeltä totuutta, on siinäkin jo liikaa.

Kirjan päähahmo Layla pakenee kotoaan väkivaltaa, henkensä edestä, ja päätyy ihmiskaupan uhrina huoraksi Helsinkiin. Laylan haluavat tappaa tämän omat perheenjäsenet, eikä ihmiskauppiaisiin tietenkään voi luottaa vaan tyttö myydään useaan kertaan. Valonpilkahduksia ei sivuille juurikaan mahdu.

Laylan polku risteää suomalaisen huoraksi päätyvän viinaan sortuneen äidin, ja tätä parittavan epäonnistuneen yrittäjän kanssa. Sopassa häärivät myös maahanmuuttajat ja paikalliset rasistit. Kenelläkään ei mene hyvin. Kenelläkään ei juurikaan ole valoisia tulevaisuudennäkymiä.

Pienin ja heikoin saa aina kärsiä. Pienintä ja heikointa riistetään aina.

Kirja on paikoitellen niin saastaisen kammottavaa luettavaa, että se jäi minulta ensimmäisellä kerralla kesken. Kun nyt vihdoin sain kirjan loppuun, olo oli hieman hämmentynyt. Jotenkin loppua kohden Tervon huumorikirjailija pääsi puskemaan esiin; vaikka kirjassa ei suoranaisia hassutteluja viljelty, oli lopun kuvaus jotenkin... pöhelö. Ehkä liian siististi laitettiin kaikki tarinan langanpäät nippuun, ja jokunen juonikuvio äityi suorastaan epäuskottavaksi.

Silti kyseessä on mielestäni erinomainen kirja, jonka lukemista suosittelen varauksetta kaikille. Vaikka tarinan yksityiskohdista olisi mitä mieltä hyvänsä, vaikka ne olisivat kuinka virheellisiä, kokonaisuus lienee silti siloitellumpaa kuin todellisuus. Tällaisessa maailmassa me elämme. Jokaisella kohtaamallamme ihmisellä on oma tarinansa, oma historiansa ja tulevaisuutensa. Jokainen on kauppatavaraa jossain pelissä.

Aplodit Jari Tervolle! Viiden tähden suoritus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti