perjantai 16. helmikuuta 2018

Philip K. Dick: Maailma Jonka Jones Teki

Philip K. Dickin kirjat ovat aina itsensä näköisiä. Tai ehkäpä oikeammin niissä kuvattu maailma on aina tunnistettavissa Dickin luomaksi. Maailma Jonka Jones Teki ei tee poikkeusta tähän kaavaan - ei hyvässä eikä huonossa.

Jones on elävä profeetta, mies, joka elää kahdessa ajassa - nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Nämä elämät sekoittuvat ja Jones pystyy ennustamaan tulevaa tarkasti, pelottavan tarkasti. Jones ei kuitenkaan voi muuttaa tulevaa, vaan kaikki tulee joka tapauksessa tapahtumaan juuri niin kuin tulee tapahtumaan. Jones ei esimerkiksi voi vaikuttaa omaan kohtaloonsa.

Tarinan maailma on - vaihteen vuoksi - dystopiaksi kääntynyt utopia. Yhteiskunta on periaatteessa rauhallinen ja turvallinen, mutta siitä tylsyytenä ja yllätyksettömyytenä maksettu hinta vaikuttaa kenties liian suurelta. Sitä kirjan päähenkilötkin pohtivat, seuratessaan Jonesin liikettä puolelta jos toiseltakin. Soppaa hämmentävät myös avaruudesta pölähtäneet "ajelehtijat", joista kukaan ei oikein tunnu  tietävän mitä - tai ketä - ne ovat. Paitsi Jones.

Kirja on vähän erikoinen mutta niinpä Dickin kirjat tuppaavat yleensä olemaan. Kelpo lukemista mutta ehkä tästä on jo aika vähän ajanut ohi - ekskuis mii huono huumör. Jotenkin... kirja tuntuu vähän kulahtaneelta, ehkä.

Jos tulevaa ei voi muuttaa vaikka sen näkee, niin onko silloin parempi olla tietämättä siitä? Lisääkö tieto tuskaa, ja onko vapaus käypä hinta turvallisuudesta? No en minä tiedä, eikä taida tietää Philip K. Dick sen paremmin, mutta niitäpä sopii pohtia vaikka tämän kirjan parissa.

Kolme avaruusjuttua kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti