torstai 24. elokuuta 2023

Iain M. Banks: Muista Flebasta

 Muista Flebasta on varsin perinteinen avaruusseikkailu. Melkein kaikkea Banksin kirjoittamaa hehkutetaan aina "elämää suurempana" ja "avaruusoopperana", mutta tällä kertaa ollaan kyllä aika paljon suoraviivaisemman toiminnan äärellä, jos toki mittakaava onkin aikamoinen.

Käynnissä on galaksinlaajuinen sota. Sodan keskellä yksinäinen veijari Horza tavoittelee omaa päämääräänsä (joka lopulta jää hiukan hämärän peittoon), yrittäen luovia taistelevien osapuolten välillä. Taistellaan avaruudessa, huijataan ja jekutetaan, pelastutaan täpärästi (aika monta kertaa) ja ollaan kuitenkin jotenkin hyviksiä, siinä se lyhykäisesti.

Banks kuitenkin kirjoittaa varsin hyvin, eikä kirja ole pituudestaan (melkein 600 sivua) huolimatta raskas tai tylsä. Taistelukohtaukset ovat ehkä vähän uuvuttavia ja pitkitettyjä, mutta muuten meno on letkeää ja hyvin rullaavaa.

Itse tarina taas, no, se on kyllä aikamoinen sekametelisoppa. Metsästetään jotain erittäin, erittäin arvokasta, ja sitä lähetetään hakemaan yksi tyyppi ilman mitään resursseja tai apujoukkoja? Hohhoijaa.

Banksin ystäville ehdotonta luettavaa ja muutenkin, jos scifistä diggailee niin kelpo teos. Kolme planeettaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti