maanantai 7. elokuuta 2023

Blake Crouch: Wayward Pines - Ei Pakotietä

Luettuani Blake Crouchin kirjan Pimeää Ainetta en oikein voinut jättää tätä väliin, vaikken sarjan nähtyäni ollutkaan kovin kiinnostunut "salaperäisen kaupungin" tarinasta.

Juoni on (aluksi) yksinkertainen: agentti Ethan Blake saapuu pieneen Wayward Pinesin kaupunkiin työtehtävissä, etsimään kadonneita agentteja. Ethan joutuu auto-onnettomuuteen ja kun hän herää sairaalassa, alkaa heti tuntua että kaikki ei ole ihan kohdallaan.

Pian selviää, että Wayward Pinesin kaupungista ei ole poispääsyä. Ainoa tie pois kaupungista tekee lenkin ja palaa takaisin. Kukaan ei kuitenkaan tunnu haluavan puhua tästä, eikä muistakaan outouksista.

Näennäisesti kaupunki on periamerikkalainen unelma piirakantuoksuisesta pikkukaupungista, jossa kaikilla on niin ihkua. Pinnan alla kuitenkin kuplii, eivätkä oudot väkivaltaiset joukkopsykoosit ole ainoita pelottavia asioita.

Wayward Pines tuntuu heti tutulta, eivätkä yhtäläisyydet Twin Peaksiin ole sattumaa - kirjailija kertoo niistä itse. Tuon yhteneväisyyden tuntee heti alusta saakka, eikä siinä mitään vikaa sinänsä ole.

Kirja on ihan menevää jännitystä ja mysteeriturinaa. Ehkä nuo väkivaltaooppera-kohtaukset ovat hieman tarpeettomia, niitä ilmankin olisi pärjätty hyvin. Kyseessä on trilogian ensimmäinen osa ja selkeästi niistä paras, kun salaisuutta ei ole vielä täysin paljastettu.

Kelpo lukemista, kolme mäntyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti