keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu

Johanna Sinisalo kirjoittaa hyvin, sen pituinen se. No ei ihan sen pituinen se, mutta kyllä on ilo lukea hyvin kirjoitettua kirjaa. Sinisalo on muutenkin mainio kirjoittaja, ja Ukkoshuilu on mielestäni ihan hänen parhaimpiaan.

Kirjassa kuljetaan kahdessa ajassa, muinaisessa Assyriassa sekä nykysuomessa. 600-luvulla ennen ajanlaskun alkua kauppias Joona joutuu kurjaan kiipeliin joka vie aina vain varmemmin kohti tuhoa. Joona pakenee vihollisiaan ja joutuu lopulta myrskyn kouriin - myrskyn, joka nousee kuin kutsuttuna, juuri oikeaan aikaan.

Nykyhetkessä taas meteorologi Leena Lind joutuu yrityskauppojen myötä ensin irtisanotuksi ja sitten nöyryyttävään pestiin heikolla palkalla. Pärjättäv on, joten Leena tekee työtä käskettyä, tasapainoillen pienen lapsensa äitinä ja uraansa takaisin havittelevana ammattilaisena. Leenan työ liittyy säähän, sen ilmiöihin ja ennustamiseen, mutta pikkuhiljaa alkaa käydä selväksi että uudella työnantajalla on muutakin mielessä.

Tämä kirja on erikoinen sekoitus tyylilajeja. Ensin on historiallista seikkailua ja aavistus mystiikkaakin (no ei kyllä kovin paljoa). Sitten on ihmissuhdedraamaa nykyajassa, joka sekin on kohtuullisen sujuvasti kirjoitettua (vaikka aiheena tosi väsynyttä). Sitten sotketaan menneisyyden arvoitukset nykypäivään melkeinpä toimintaseikkailuna, ja lopuksi... no en tiedä, aika erikoinen on loppukin.

Kaikki on kuitenkin kirjoitettu sujuvasti ja luontevasti, missään kohdin ei tule tylsää tai uuvuttavaa oloa. On ilo lukea hyvän kirjailijan tekstiä!

Neljä huilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti