keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Naomi Alderman: Voima

Mitä tapahtuisi, jos naiset saisivat yliotteen miehistä olemalla vahvempia, siis ihan fyysisesti näin? Sitä pohditaan tässä kirjassa. Nuoret naiset ympäri maailman saavat yllättäen voiman antaa sähköiskuja halutessaan, jopa kuolettavan voimakkaita. Voima vahvistuu ja leviää myös vanhempiin naisiin, ja yhtäkkiä miehet ovatkin alakynnessä. Mutta mikä muuttuu, vai muuttuuko mikään?

Kirja on hieman pitkä mutta pääosin varsin kiinnostava, erityisesti aiheensa puolesta. Sanoma on melko pessimistinen ja valitettavasti aika uskottavan tuntuinen. Kun naiset huomaavat olevansa vahvoilla ja voivansa tehdä mitä haluavat, he tekevät juuri samoja asioita mitä miehet aiemmin - alistusta, väkivaltaa, kidutusta, murhaa ja niin päin pois. Hohhoijaa. Ei ehkä kaikkein omaperäisin ratkaisu, mutta eipä tuota voi ihan täysin mahdottomana pitää. Ihminen on sellainen, kai.

Kirjassa seurataan muutaman avainhenkilön toimia. Näistä yksi perustaa uskonlahkon toimien sen keulahahmona. Toinen on pikkurikollinen joka nousee suureksi tekijäksi huumediilerinä ja erilaisten hämärähommien junailijana. Sitten on vielä joukko muita, ja enemmän tai vähemmän jokainen paljastuu lopulta aika ikäväksi tyypiksi.

Lopussa kaikki eskaloituu aika äärimmilleen. Niinkuin ihan aikuisten oikeasti.

Erittäin mielenkiintoinen ajatuskoe, tätä voi kyllä suositella. Kolme sähköiskua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti