torstai 2. joulukuuta 2021

Rivers Solomon: Menneisyyden Kaiku

Rivers Solomon on itselleni uusi tuttavuus, ja Menneisyyden Kaiku on hänen esikoisteoksensa. Kirja oli hetkittäin mukavan erilainen, muttei ehkä kuitenkaan ihan yltänyt maineensa tasolle - minun mielestäni.

Kirja kertoo avaruusaluksesta, joka on ollut matkalla kohti uutta maailmaa jo satoja vuosia. Alus on suuri ja sen matkustajien keskuuteen on muodostunut hirmuhallitus: väkivaltainen valtaeliitti sortaa köyhiä alempien kansien ihmisiä, joita käytetään häikäilemättä hyväksi monin tavoin. Ei mitenkään kovin omintakeinen juonikuvio, oikeastaan aika kulunut asetelma ja niin on tarinakin, pääosin.

Kirjan päähahmo on hieman yksinkertaisen oloinen Aster, tyttö joka nousee köyhistä oloista ratkaisemaan koko hommelin. Taustalla on Asterin äidin salaiset muistiinpanot, joita Aster saa tulkittua pikkuhiljaa.

Kirjassa varsinainen tarina on aika vaatimaton ja lyhyt, ja sitä höystetään kaikenlaisilla lapsuusmuistoilla ja muulla häröilyllä, joka on mielestäni aika turhanpäiväistä. Sinänsä muistelot ja menneisyys ja sun muut voisivat toimia kirjassa hyvinkin, mutta nyt ne ovat jotenkin irrallisia, eivät liity mitenkään varsinaiseen tarinaan, ja vaikka ovat sinänsä ihan kivasti kerrottuja, ovat kyllä aika yksioikoisia.

Ihan kiinnostava teos vaikkei mitään suurempia tuntemuksia herättänytkään. Kolme perunaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti