perjantai 1. maaliskuuta 2019

Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen

Vadelmavenepakolainen on jonkinlainen puskafarssin ja yhteiskunnallisen pohdiskelun sekasikiö. En oikein meinannut päästä kärryille, kummasta on kysymys - mutta eipä tuo haitannut, ihan kiva kirja siitä huolimatta.

Suomalainen Mikko Virtanen on syntymästään saakka kokenut olevansa Ruotsalainen. Hän ihailee Ruotsia varauksetta; kaikki Ruotsissa on paremmin kuin Suomessa. Mikko ei vain meinaa saada himoitsemaansa Ruotsin kansalaisuutta, ei sitten millään. Lopulta keino löytyy, ja Mikosta tulee Mikael, ylpeä kansankodin kansalainen, Ruotsalaisen demokratian jäsen.

Mikko - Mikael - elää jonkinlaista valheen ja itsepetoksen kudelmaansa, joka tietenkin lopulta romahtaa. Ihan viimeisillä sivuilla mielikin muuttuu. Loppu oli vähän pökkelö, ja aika monin kohdin tarkoituksellinen liioittelu Ruotsalaisuuden ihannoinnissa meni vielä liioittelustakin yli, ollen ehkä himpun väsyttävää luettavaa. Silti, hauska kirja. Lue pois jos omatuntosi kestää - Suomea ja Suomalaisuutta tässä kyllä lyödään kuin vierasta sikaa, jos ei ironian taju riitä.

Kolme kruunua. Hejssan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti