perjantai 3. elokuuta 2018

Tom Rob Smith: Lapsi 44

Pitkästä aikaa hyvä kirja, kylläpä tuntuu kivalta! Vaikka kirja itsessään on kyllä aika kaukana kivasta. Tom Rob Smithin tekele Lapsi 44 on todella kylmäävä kuvaus Stalin ajan neuvostoliitosta, vainoharhojen täyttämästä epätodellisen tuntuisesta dystopiasta, joka kuitenkin pohjaa vahvasti todellisuuteen. Kirja on välillä niin hyytävää luettavaa, että tuntuu pahalta ajaltella sen olevan melko realistista ajankuvaa. Niin se kuitenkin taitaa olla.

Kirjan päähenkilö Lev työskentelee valtion turvallisuuspalvelulle. Täydellisessä valtiossa ei tietenkään ole rikollisuutta; silti ihmisiä pidätetään jatkuvasti mitä mielipuolisimmin perustein. Ja koska valtio ei voi erehtyä, on jokainen pidätetty automaattisesti syyllinen. Sairasta? Kyllä vain.

Lev ajautuu kuitenkin vaikeuksiin oman vakaumuksensa alkaessa rakoilla. Ajatuksiin nousee vaarallisin kaikista: entä jos valtio ei olekaan aina oikeassa? Jo ajattelemalla näin voi päätyä hankaluuksiin, ja niinhän siinä tietenkin käy. Lev alennetaan, hänen perhettään rangaistaan ja ylipäätään kaikilla on entistäkin kurjempaa.

Samalla Lev on kuitenkin saanut elämälleen merkityksen. Hän aikoo selvittää murhan; murhan joka täydellisessä valtiossa ei ole mahdollista, ja johon ei siis kukaan muu usko.

Kirja on hienosti kirjoitettu kuvaus siitä, mitä tapahtuu kun vainoharhaisuus ja pakkokeinot kohtaavat. Silloin ei ole kenelläkään kivaa. Nekin, jotka ovat niskan päällä ja saavat tehdä mitä tykkäävät, joutuvat kuitenkin pelkäämään koko ajan. Kuka tahansa voi milloin tahansa ilmiantaa kenet tahansa, olipa tämä syyllinen tai syytön. Oikeutta on turha haikailla, kun koneisto on lähtökohtaisesti omasta mielestään erehtymätön.

Kirjan heikointa antia on ehkä muutama vähän perinteisempi toimintakohtaus, jotka olisi voinut jättää kirjoittamatta, tai ainakin muotoilla enemmän tyyliin soveltuviksi. Näitä on kuitenkin vähän - suurin osa kirjasta on todella hienosti kirjoitettua tarinaa.

Suosittelen lämpimästi kaikille jännäreiden ja dekkareiden ystäville. Vähän vaihtelua Nordic Noir -ähkyyn. Täydet viisi ilmiantoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti