torstai 8. maaliskuuta 2018

Christian Rönnbacka: Kaikki Mikä Kiiltää

Kaikki Mikä Kiiltää on Rönnbackan viides dekkari, jonka pääosassa seikkailee Antti Hautalehto. Monesta muusta dekkaristista ilahduttavasti poiketen nyt pyöritään Porvoon ympäristössä. Ja voi kuinka paljon kansainväilistä rikollisliigaa pikkukaupungissa pyöriikään!

Tällä kertaa paikalliset pikkunilkit sekaantuvat tietämättään isojen poikien kuvioihin. Salakuljetuskeikka menee pieleen ja rikollisliiga lähettää oikeasti kovat jätkät Porvoolaisen nuorison perään. Takaa-ajo on vauhdikas, virvelöidään hauki mökin rannasta ja tungetaan nuuskaa huuleen. Välillä sitten vähän väkivaltaillaan, mikä tietenkään ei ole poliisin mieleen.

Kirja on varsin sujuva ja helppolukuinen, välillä jopa vähän heppoinen. Tarinaa ei ole ihan koko kirjan mitalle riittänyt, vaan "äijämäisellä läpänheitolla" on pitänyt pitkittää joitain kohtauksia ihan hieman liiaksikin asti. Kun on kova kiire hälyttää apujoukkoja aseistettujen rikollisten perään, ei luulisi puhelinaikaa käytettävän huonojen vitsien väkinäiseen viljelyyn - mutta tässä kirjassa se on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Henkilöhahmot ovat juuri perus-dekkarikamaa. Pääosan poliisi on vähän erikoinen mutta moraaliltaan taipumaton, hauska ja älykäs. Tämän naisystävä on tietenkin kaunis ja älykäs ja jatkuvasti himokas lääkäri, joka ei kuitenkaan tuppaannu eikä marmata poliisin työstä - mies ei toki tingi työstään naisen vuoksi, ehei. Työkavereissa on myös erilaisia epäpersoonia, yksi on naistenmies ja toinen huuliveikko ja niin päin pois, tarkasti vain yksi luonteenpiirre per henkilö.

Helppolukuista huttua ja Porvoo-meininki kiva pikkulisäys. Kolme haukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti