torstai 17. syyskuuta 2020

Donald E. Westlake: Sydämen Asialla

 Westlaken hahmogallerian kenties vähiten tunnettu henkilö, Abraham Levine on täällä. Tällä kertaa novellien muodossa. Kirjassa on kuusi varsinaista tarinaa sekä Westlaken oma, varsin kiinnostava alustus tarinoille. Osa tarinoista on hyvin vanhoja tai ainakin pohjautuu Westlaken uran alkuaikoihin, osa taas tuoreempaa. Laatu on kuitenkin pysynyt varsin hyvänä koko skaalan.

Abraham Levine on sydänkohtausta pelkäävä, ylipainoinen vanhempi rikosetsivä, joka saa ratkaistavakseen koko joukon erilaisia tapauksia. Oman kuolemanpelkonsa kautta Levine on kehittänyt suoranaisen vihan niitä kohtaan, jotka suhtautuvat omaan - tai toisten - elämäänsä välinpitämättömästi, ja niinpä hän ratkaiseekin rikoksia varsin omaperäiseen tapaan.

Tarinat ovat erittäin hienoja, niitä suorastaan ahmii. Päähenkilöä ei mitenkään tuoda tyrkylle tai tämän elämää taustoiteta liikaa, ja silti tähän on helppo kiintyä. Kirjan loppu on varsin tunteellinen. Jotkut tarinoista alkavat tavanomaisen tuntuisina poliisikertomuksina mutta muuttuvat matkan varrella henkilökohtaisemman tuntuisiksi. Kerronta on todella sujuvaa, tekstiä on ilo lukea. Pieni, mustahko huumori värittää juuri sopivasti synkkiä ja dramaattisia tilanteita, mutta mikään huumoripläjäys ei totisesti ole kyseessä.

Nautinnollista luettavaa, suositus kaikille dekkareiden, poliisitarinoiden ja/tai Westlaken ystäville. Viisi ratkaistua tapausta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti