lauantai 12. syyskuuta 2020

Richard Stark / Donald E. Westlake: Liian Monta Kukkoa

 Richard Stark on Donald E. Westlaken käyttämä taiteilijanimi. Miksi hän julkaisi osan kirjoistaan eri nimellä? Kenties pitääkseen oman nimensä uskottavana Dortmunder-hassuttelujen kirjoittajana; nämä Parker-kirjat nimittäin ovat aika kaukana huumorista, varsin kovaa toimintaa.

Sinänsä tämän päivän mittareilla katsottuna mitään syytä nimeään "piilotella" ei kyllä olisi, koska Parker kirjat ovat varsin kovatasoisia. Parker on varas, ja erittäin, erittäin kova jätkä. Parkerille ei kannata ryppyillä, siinä käy yleensä - aina - huonosti.

Tällä kertaa Parker päättää ryöstää kasinolaivan. Laiva on tottakai tarkasti vartioitu, mutta keinot kuitenkin löytyvät. Tyypilliseen tapaan joku pönttö yrittää huijata Parkeria, ja sehän ei käy. Seuraa ajojahtia ja kostoa, varsin suoraviivaista ja väkivaltaista sellaista.

Parker ei kuitenkaan ole mikään yli-ihminen. Vaaran tuntu on läsnä. Westlake - Stark - kirjoittaa väkevästi, hahmot ovat melko uskottavia ja toiminta tiukkaa. Jännityksen tuntuakin riittää. Monet hahmoista ovat reppanoita jotka sotkeentuvat "isojen poikien" peleihin ja jäävät tietenkin aina jalkoihin. Jos on lukenut Parker-kirjoja aiemmin tietää heti aluksi, että Parker selviää lopulta voittajana. Matka loppuun on kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Neljä luodinreikää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti