maanantai 27. marraskuuta 2017

Pekka Matilainen: Miniatyyrimaalari

Miniatyyrimaalari kertoo 1400-luvun Roomasta ja ympäröivästä Italiasta. Kyseessä on jonkinlainen jännitystarina. Maalari Toni saa kopioitavakseen käsikirjoituksen, jonka sisältöä eivät kaikki sulata. Tonin ja aika monen muunkin henki on uhattuna, kun ilkeä inkvisiittori jahtaa käsikirjoitusta ja kaikkia sen kanssa tekemisissä olevia ympäri Rooman kaupunkia.

Kirja on miellyttävää luettavaa. Kaiken digiähkyn (pling - päivityksiä - plong - viestejä - skädäm - arvostele tuote - bojoing - anna palautetta) keskellä muinaisen Rooman verkkainen tahti välittyy mukavan virkistävänä (oho) tunnelmana.

Siinäpä se sitten olikin. Juoni on tämän kirjan heikoin lenkki. Tarina poukkoilee teemasta toiseen, eikä varsinainen ydintarina oikein etene eikä liity mihinkään. Sivujuonia ja -hahmoja piisaa, ja aika monet niistä voisi jälkeenpäin todeta täysin tarpeettomiksi. Varsinainen pääjuonikaan ei lopulta ole kiinnostava, uskottava tai edes kovin jännittävä.

Tuntuu kuin kirjailija olisi väkisin yrittänyt päkistää DaVinci-tyyppistä historiallista jännitystä, mutta taidot tai ideat eivät oikein vain riittäneet. Lopputulos on platku. Kaksi viinituoppia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti