maanantai 28. elokuuta 2017

Robert A. Heinlein: Kapina 2100

Heinlein on itselleni jo lapsuudesta tuttu kirjailija. Kapina 2100 sen sijaan tuli eteen vasta jokin aika sitten, ja ehkä hyvä niin - kyseessä on mielestäni varmaankin heikoin Heinleinin teoksista. Jos olisin tähän törmännyt ensimmäisenä, olisi ehka kiinnostus muuhun tuotantoon ollut vaarassa.

Tai sitten ei. Kapina 2100 on nimittäin erinomaisen selvästi nuorison seikkailukirja. Ehkä se olisikin lapsena auennut paremmin kuin nyt tylsänä aikuisena. Kirjan tarina on aika tavallinen seikkailu. Itsevaltiaan tavoin toimiva profeetta alistaa ihmisiä, ja joukko toisin ajattelevia perustaa salaliiton joka tähtää kapinaan - ja sen suorittaakin. Sitten ihmetellään uudelleenrakentamista ja toki pakollisia rakkaustarinoitakin.

Koko homma on kirjoitettu jotenkin pökkelösti. Juuri mikään tapahtumista ei vaikuta ollenkaan uskottavalta, eivätkä henkilöt alkuunkaan kiinnostavilta. Kirja koostuu oikeastaan kolmesta erillisestä tarinasta jotka nivoutuvat yhteen tosi löyhän aasinsillan kautta. Ensimmäinen osio on varsinainen Kapina 2100 -tarina, ja toiset jotenkin sen ympärille viriteltyjä, melko tarpeettomia jatko-osia.

En voi hirveästi suositella muuten kuin Heinleinin tekemisistä muuten kiinnostuneille. Kaksi kapinallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti