tiistai 6. kesäkuuta 2023

Eric Linklater: Kuussa Tuulee

Kun kuussa tuulee, on pienten tyttöjen syytä olla erityisen kilttejä, sillä kaikenlaisista tuhmuuksista seuraa silloin tavallistakin suurempia hankaluuksia. Sen saavat Dinah ja Dorinda tuta, kun heidän isänsä on poissa eivätkä tytöt millään malta olla pelkästään kilttejä.

Kuussa Tuulee on Eric Linklaterin alunperin omille lapsilleen kirjoittama kirja, mutta sopii se hyvin muidenkin luettavaksi - myös aikuisten. Kirja on valloittava fantasiaseikkailu, jonka pääosassa ovat sisarukset Dinah ja Dorinda. Nämä väsyvät olemaan kaiken aikaa pelkästään kilttejä, ja siitäpä seikkailu alkaa. Ensin tytöt muuttuvat kenguruiksi ja päätyvät eläintarhaan, ja lopulta päätyvät Bombardiaan ilkeän tyranni Hulagun vangeiksi.

Tarina on ihan pähkähassu mutta varsin vangitseva, viattomuudessaan höpsö ja jossain määrin oman aikakautensa tuote. Sota ja kuri ovat läsnä, mutta eivät määritä lasten elämää. Fantasia, eläinten välinen toveruus ja oikeudenmukaisuus ovat koko ajan teemoina, mutteivät kuitenkaan liiaksi alleviivattuina.

Valloittava teos, suosittelen kaikille lempeiden satujen ystäville. Neljä tassua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti