tiistai 11. lokakuuta 2022

Marc-Uew Kling: Qualityland

Qualitylandissa eletään algoritmien ja markkinavoimien ehdoilla. Monopoliaseman saavuttanut verkkokauppaa tietää ennen sinua mitä haluat, ja toimittaa sen kotiisi pyytämättä. Robottitaksit tietävät mihin haluat mennä, ja deittisovellus ehdottaa uutta, parempaa puolisoa jo ennen kuin huomaat alkavasi kyllästyä nykyiseen. Täydellistä!

Qualityland on jonkinlainen parodinen dystopia, joka kiertyy päähenkilö Peter Työttömän ja vaaleanpunaisen delfiini-dildon ympärille. Peter on eri mieltä täysin automatisoidun elämän järkevyydestä ja haluaa haastaa vallitsevan tilan, mutta helppoa se ei ole - järjestelmä tietää kaiken ja on erehtymätön. Ainakin omasta mielestään.

Kirja on varsin oivaltava ja paikoin kiinnostavasti pohdiskeleva, olematta silti pompöösin muka-filosofinen. Kaiken ytimessä on kuitenkin tarina, ei pelkästään kehityksen hämmästely tai kauhistelu. Oikeastaan kaikki ihmeellisyydet mitä kirjassa käsitellään, ovat jo osa arkeamme - toki kirjassa niitä viedään hieman pidemmälle, liioitellaan, mutta kuitenkin taitavasti niin, ettei voi välttyä tuntemasta hienoista hermostuneisuutta.

Tätäkö me oikeasti haluamme?

Nörttinä arvostan myös numeroleikkejä (aikaa on jäljellä kaksi tuntia ja kahdeksan minuuttia, taistelurobotti on 2,56 metrin korkuinen jne jne) sekä viittauksia tietotekniikan historiaan. Näitäkin viljellään varsin hyvällä maulla, joten vaikket ymmärtäisi niitä, et oikeastaan menetä mitään.

Hyvä kirja, suositeltavaa lukemista oikeastaan kaikille, jotka elävät nykymaailmassa. Neljä tavua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti