tiistai 24. syyskuuta 2024

Pauli Jokinen: Tammisunnuntain Uhri

Tammisunnuntain Uhri on melko perinteiseen dekkarityyliin kirjoitettu poliisi-rosvo-kirja, mutta sijoittuu 1930-luvun Helsinkiin, mikä tuo tarinaan oman lisänsä.

Tarina alkaa, kun kadulta löytyy vainaja. Poliisin ehdittyä paikalle, on ruumis kuitenkin hävinnyt. Tästä alkaa - melko tavanomainen - johtolankojen perässä toikkarointi ympäri Helsingin, ja pian onkin selvää, että tapahtumaan liittyy paljon muutakin kuin ensialkuu vaikutti.

Tarina seuraa kahden poliisin ja politiikassa mukana olevien henkilöiden toimia. Kuvioihin liittyy vahvasti myös vakoilu, neuvosto-venäjä on lähellä ja sota selkeänä muistissa. Elämä on muutenkin vaikeaa, köyhyys ja kurjuus vaivaa, edes poliisiasemaa ei ole varaa lämmittää talvella kunnolla.

Helsingin ja aikakauden kuvaus on kiinnostavaa ja toteutettu hyvin maltillisesti, se ei vie tarinalta liikaa tilaa. Kerronta on muutenkin toimivaa, jos kohta melko suoraviivaista, melko saman tyylistä kuin nykydekkareissakin. Tilanteesta toiseen mennään johtolangan perässä, uusi vinkki löytyy ja sitä seurataan, ja niin päin pois. Sattumallakin on toki roolinsa.

Aikakauden poliittinen suhmurointi on myös merkittävässä roolissa. IKL, Vihtori Kosola ja kumppanit, hämmentävät soppaa, ja kansakunnan kohtalo on veitsenterällä. Hahmoista osa perustuu todellisiin, osa on keksittyjä, mutta tarina itsessään on fiktiivinen.

Mukavaa luettavaa, vähän vaihtelua perus maksalaatikkoon. Neljä ahventa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti