tiistai 27. elokuuta 2024

Christian Rönnbacka: Kostajan Merkki

Tällä kertaa tavanomaisempaa, ja ehkä vähän tylsempää Hautalehto-seikkailua.

Ulkomaiset pahikset ovat bäck, ja voi kuinka ovatkin pahoja. Toisaalta heillä olisi tuhat kertaa mahdollisuus toteuttaa kostonsa, mutta ei kun ei voi, kun pitää antaa hyville tyypeille mahdollisuus. Ja niinhän siinä taas käy, että Hautalehto ja toverinsa, luiskaotsaista läppää heittävät Porvoon poliisit pilaavat taas rosvojen suunnitelmat.

Rönnbacka kirjoittaa hyvin, ja tykkään itse lukea näitä kirjoja osin myös tapahtumapaikkojen vuoksi, joista monet ovat itselleni tuttuja. Sen sijaan tarinoina nämä "kovis" jutut joissa ulkomailta tulevat todella pelottavat murhaajat hilluvat pitkin Porvoota ja sitten kuitenkin lopulta jäävät auttamatta kakkoseksi paljain jaloin keikaroivalle hipsterille... no, nämä tarinat ovat kyllä vähemmän kiinnostavia.

Kelpo toimintaa mutta vähän ehkä puuduttavan puolella jo. Kolme käpyä.

lauantai 24. elokuuta 2024

Charles Bukowski: Siinä Sivussa

Siinä Sivussa on jossain määrin erikoinen tapaus: kirjan tarina ei ole kovin kiinnostava vaan oikeastaan aika jonninjoutava, mutta silti kirja oli varsin miellyttävä lukukokemus. Kuis ny näin?

Siinä Sivussa seuraa kertojaminän kasvamista pikkulapsesta nuoreksi aikuiseksi. Kirjassa ei oikein tapahdu mitään erityistä, kaveri kasvaa, tappelee, ryyppää - tyypillistä Bukowskia siis. Henry - kertoja, Bukowskin ilmeinen omakuva ainakin jossain määrin - on melko tavallinen nuori jolla on hyvin tavallisia ajatuksia. Kuten jokainen nuori, hän tuntee olevansa erilainen ja yksinäinen, ja haaveilee paremmasta tulevaisuudesta.

Henry myös aloittelee kirjoittamista, mikä selvästi viittaa Bukowskin omaan elämään. Taiteilijaelämä, ryyppääminen ja rällääminen on myös vahvasti kuvioissa mukana. Naisten perään haikaillaan, mutta mitään sen kummempaa ei oikein osata tehdä.

Tarina on siis varsin ennalta arvattava eikä erityisen kiinnostava, mutta kerronnassa on kuitenkin jotain kiehtovaa. Ehkä Bukowskin erityislaatuisuus onkin juuri siinä, miten tarina kerrotaan eikä niinkään varsinaisessa juonessa. Itse ainakin pidin tästä kirjasta enemmän kuin olisin etukäteen uskonut.

Neljä nyrkkiä naamaan, ja saman verran olutta perään.

keskiviikko 21. elokuuta 2024

Christian Rönnbacka: Majakka

Antti Hautalehto ja hupaisat kanssapoliisinsa seikkailevat taas!

Tällä kertaa ollaan Söderskärin majakan maisemissa, sekä tietysti Porvoon seudulla. Pidin tästä kirjasta osin maisemien vuoksi, kyseinen majakka on itselleni tuttu veneilyharrastuksen kautta, ja moni muukin paikka joissa kirjassa vieraillaan.

Toinen syy, miksi pidin tästä kirjasta ehkä enemmän kuin Rönnbackan muista kirjoista, on tarinan maltillisuus. Nyt Hautalehto ei ole supersankari eikä rikollinen mikään sadistinen sarjamurhaaja, vaan tarinassa on oikeastaan jopa Harjunpään tyyppistä pienimuotoisuutta. Rikollinen saadaan lopulta kiikkiin ihan vain huolellisen, arkisen poliisityön ja pienten sattumien avulla.

Veitsi-fetisismi ja Jone Nikulan änkeäminen tarinaan sen sijaan ovat todella väsyneitä harhapolkuja.

Muuten tarina on ihan mainio ja jopa melko uskottavakin. Poliisit heittävät taas tekohauskaa läppää, mutta tällä kertaa ehkä vähän vähemmän päälleliimatusti. Koiran kohtalo koskettaa, ihmisten ei niinkään.

Ihan hyvää luettavaa, sujuvaa tarinankuljetusta ja paikoin jopa melkein uskottavan tuntuista poliisitoimintaa. Neljä pikkusikaria.

maanantai 19. elokuuta 2024

Juska Salminen: Valon Varjossa

Juska Salminen toimi HIM-yhtyeen kosketinsoittajana muutaman vuoden. Tämä kirja kertoo tuosta ajasta, ja vähän sen ulkopuoleltakin.

Isossa bändissä soittaminen ei ole pelkästään helppoa, mukana tulee paljon velvollisuuksia. Pitää edustaa, kehittää, kehittyä, jaksaa painaa, aina vaan ja uudestaan. Juska Salminen kertoo tässä kirjassaan nuoruudestaan, kuinka hänestä tuli kosketinsoittaja ja kuinka hän lopulta päätyi HIM-yhtyeeseen. Elo ison, kansainvälisen menestyksen alkuvaiheessa olevan yhtyeen osana oli kuluttavaa, eikä lopulta kestänyt kovin pitkään. Pestin jälkeinen elämä ei myöskään ollut helppoa, mielenterveyden haasteet painoivat miestä - ja olivat kenties myös osasyy HIMin uran päättymiseen.

Juska Salminen kertoo kirjassaan koreilematta matkastaan. Hyviä ja huonoja hetkiä matkalle mahtuu, ja kiertue-elämän taukoamaton paahtaminen käy selväksi. Salminen kertoo kaikesta omin silmin, ja hyvin kohteliaasti - ketään ei dissata eikä erityisemmin syytellä mistään, vaikka joitain hölmöilyjäkin toki vuosien varrelle mahtuu.

Uran jälkeinen kipuilu ja hukassa oleminen on jopa melko raastavaa luettavaa. Entinen rokkitähti spedeilee kännissä ja kamoissa - kuinka tekisikään mieli ottaa tuota nuorta ihmistä korvasta kiinni ja taluttaa pois niin moneen kertaan kuljetulta turhuuksien polulta. Mutta kaipa se polku on itse kuljettava, ennen kuin oikeasti oppii ettei sitä pitkin pääse mihinkään.

Kirja on ihan hauskaa tirkistelyä valtavan tunnetun bändin taipaleen yhden aikakauden osalta. On mukavaa, ettei syyttelevää tai muutenkaan negatiivista sävyä ole lipsunut mukaan. Vaikeaa on ollut, mutta jotenkin on pärjätty ja siitä Juskalle kaikki kunnia, lopulta.

Ihan kelpo bändikirja, jos toki ei mitään uutta kenellekään joka näitä on joskus lukenut. Kolme kaljaa.

perjantai 16. elokuuta 2024

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää - Väkivallan Virkamies

Ensimmäinen Harjunpää-romaani vuodelta 1976 on todella vakuuttava teos.

Tämä kirja on erinomainen vastapaino nykyaikaiselle, turboahdetulle toimintajännitysdekkarihömpälle. Kun monella nykykirjailijalla on tarve keksiä mitä hurjempia sarjamurhaajia ja mitä kammottavampia ja monimutkaisempia ja verisiä tapoja murhata ihmisiä, on Harjunpään maailma täysin toista ääripäätä. Rikos on vaatimaton, ihmisten elämät pieniä ja poliisin työ arkista puurtamista. Sattumalla on myös erittäin iso rooli.

Pienuudessa, vähäeleisyydessä on juuri Harjunpään tarinoiden viehätys. Siinä, miten arkinen muuttuu merkitykselliseksi, miten mitättömän pienillä yksityiskohdilla - sattumalla - on lopulta valtava merkitys ihmisten elämissä. Yksikin harha-askel voi vaikuttaa lukemattomien ihmisten tarinoihin.

Joensuu kirjoittaa väkevästi. Henkilöhahmot ovat kertaluokkaa uskottavampia kuin monella muulla kirjailijalla. Ihmisten pienet toiveet, tarpeet ja omituisuudet kuvataan herkästi, sivusta katsoen, ikään kuin varoen vaikuttamasta tarkkailun kohteisiin. Harjunpää itse on kuin tavallisuuden merkkipaalu, niin harmaa ja huomaamaton kuin olla voi, silti erittäin merkittävä osa tarinan kokonaisuudessa. Tarinan, jossa jokainen ihminen on vain yksi ratas, jota ilman kokonaisuutta ei olisi.

Harvinaislaatuinen lukukokemus. Täydet viisi sormenjälkeä. Jos yhtään pidät poliisidekkareista, tätä et voi ohittaa.

maanantai 12. elokuuta 2024

Risto Isomäki: Viimeinen Erämaa

Viimeinen Erämaa on melkein kiinnostava, liikutaan merellä ja onpa vähän viitteitä sukeltelusta, koskapa juonen käänteet alkavat poikkeuksellisen kehittyneestä sukelluspuvusta.

Mutta... ou nous, kylläpä latistuu nopeasti ihan pelkäksi ammuskeluksi. Välissä vähän paasataan ihmisten aiheuttamasta ekologisesta katastrofista ja ihmetellään valtamerten kätkemiä ihmeitä. Sitten tulevat pahikset jotka ovatkin tällä kertaa tosi pahoja, mutta ampumallahan niistä selviää.

Kelpo toimintaa, mutta ehkä vähän "mäkkäriä" jo Isomäeltä, ei oikein mitään kunnollista yllättävää tai kiinnostavaa. Isomäen kestohahmo Lauri Nurmi on taas kova jätkä ja pahikset eivät taaskaan osaa ampua.

Kolme pelastuslauttaa.

perjantai 9. elokuuta 2024

Lee Child: Kuilun Partaalla

Melkein nolottaa myöntää, että tällaista tulee luettua.

Tällä kertaa ei edes vedetä turpaan vaan ammutaan, ammutaan, ammutaan - kymmeniä ellei satoja "pahiksia", ihan tosta noin vaan. Ampumiseen lähtevät mukaan myös ihan tavalliset tyypit, tosta noin vaan.

Varsinainen tarina on taas ihan täyttä soopaa eikä todellakaan kiinnostava.

Huono tekele. Yksi pyssy.

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Lee Child & Andrew Child: Totuuden Jäljillä

Reacher-juttua taas, tällä kertaa Andrew Child:in kanssa yhdessä kirjoitettuna. Sekava, heikko tarina ja tavanomaisen pökkelöt henkilöhahmot.

Tästä kirjasta ei voi oikein muuta sanoa kuin, että jopa omassa sarjassaan aika heikko esitys. Unilääkkeeksi ehkä. Kaksi keskisormea.