keskiviikko 18. elokuuta 2021

Alastair Reynolds: Muistoissa Sininen Maa

Muistoissa Sininen Maa on Poseidonin Lapset-trilogian avausteos. Se on luettavissa myös yksinään, itsenäisenä teoksena, mutta tarina jatkuu vielä kahdessa muussa kirjassa joiden lukeminen kannattaa kyllä.

Kirja (koko trilogia oikeastaan) eroaa Reynoldsin muusta tuotannosta jossain määrin aiheensa puolesta, mutta kerronta on tutun tuntuista. Nyt ei seikkailla juurikaan avaruudessa, vaan ollaan ihmiskunnan historian käännekohdassa, jossa avaruusmatkailu on vasta alkuvaiheessa. Afrikasta on tullut talouden ja kaupankäynnin suurmahti, ilmastonmuutoksen seurauksena. Kaikkien päihin istutetut implantit yhdistävät ihmiset "Mekanismiin", joka valvoo kaikkea ja kaikkialla - väkivalta ja sodat ovat menneisyyttä, rauha ja yltäkylläisyys vallitsevat maan päällä.


Akinyan suku on rikastunut satumaisiin mittasuhteisiin ja suvun jäsenillä on mahdollisuuksia elää haluamansa kaltaista elämää. Tarina saa varsinaisesti alkunsa, kun suvun matriarkka kuolee ja jättää jälkeensä arvoituksen, jota lähdetään selvittämään maan lisäksi kuusta ja Marsista.

Reynoldsilla on loistava tapa rakentaa kaikkien teoksiensa taustalle yhtenäistä maailmaa. Eri kirjoissa viitataan toisien kirjojen tapahtumiin tai historioihin, varsin luontevasti ja korostamatta mitään erityistä tapahtumaa. Akinyan suku esimerkiksi vaikuttaa Aurinkojen Huoneen sukujen esiasteelta. Samoin avaruusmatkailun kehitysaskeleet johtavat suuntaan, joka Ilmestysten Avaruuden maailmoissa on arkipäivää.

Maailman muuttumista ilmastonmuutoksen johdosta ei avata mitenkään, sitä ei oikeastaan edes mainita - se on lukijan pääteltävissä. Tämä on oikeastaan aika hyvä ratkaisu, koska siitä olisi saattanut tulla turhan iso tekijä varsinaisen tarinan kustannuksella. Nyt lähtötilanne pitää vain jotenkin itse päätellä, jonka jälkeen se tukee tapahtumia taustalla erittäin luontevasti. Kokonaisuus tuntuu uskottavalta ja hyvin loogiselta.

Varsinainen tarina on taas huimaa seikkailua, ja vaikka kirja on pitkä, se ei missään vaiheessa tunnu menettävän otettaan. Erittäin hieno teos, täydet viisi planetaarista objektia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti