perjantai 2. heinäkuuta 2021

Kurt Vonnegut: Hokkus Pokkus

Hokkus Pokkus on taattua Vonnegutia; yhteiskunnallista kommentointia lempeällä mutta tiukalla tyylillä, jossa ei mielipiteitä säätellä eikä peitellä.

Kirjan kertojahahmo on Eugene Debs Hartke, oman elämänsä sattumien summa joka vastoin omaa suunnitelmaansa päätyi Vietnamin sotaan, yleni nopeasti ja päätyi sodan jälkeen ensin oppimisvaikeuksista kärsivien collegen opettajaksi, ja lopulta vankilaan opettajaksi. Yhtään näistä käänteistä Eugene ei tavoitellut omaehtoisesti, vaan asiat vain tapahtuivat.

Kirja on kirjoiteltu lyhyissä pätkissä. Alkupuheen mukaan kirjailijalla ei olisi ollut käytössään kunnollista paperia, vaan tämä olisi kirjoittanut ajatuksensa erilaisille paperinpaloille, paperikasseihin, tupakka-askeihin, muistilappuihin ja niin edelleen. Tyyliseikkana tämä toimii ja korostaa tarinan satunnaisuuden tuntua. 

Kirjan sanoma on ehkä jotain sattuman ja oman tahdon välisestä yhteydestä. Ehkä elämää määrää sattuma, mutta meillä on kuitenkin vapaa tahto reagoida sattuman meille tarjoamiin mahdollisuuksiin haluamallamme tavalla. 

Mielestäni ihan Vonnegutin parhaimmistoa on tämä kirja. Vahva lukusuositus. Neljä erikoista sattumusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti