Liekö käsissä kenties tunnetuin Vernen teos, mahdollisesti ainakin Maailman Ympäri 80 Päivässä ilmapalloseikkailun kanssa aika tasoissa.
Kapteeni Nemo on täällä! Ja kun sanon täällä tarkoitan merten syvyyksissä. Tarina saa alkunsa, kun mystistä merihirviötä lähdetään jahtaamaan sotalaivalla. Kukaan ei oikein tiedä mistä on kysymys, piileekö meressä jokin aiemmin tuntematon hirviö, vai voisiko kyseessä sittenkin olla vain kone.
Kun professori Aronnax ja kumppaninsa Ned Land sekä Conseil putoavat laivalta mereen ja tulevat noukituksi salaperäiseen merihirviöön, käykin ilmi, että meriä tosiaan kyntää ihmisen tekemä alus - sukelluslaiva Nemo, kapteeninaan mystinen Kapteeni Nemo. Nemo vie laivaan vastentahtoisesti joutuneet kolme miestä matkalle maailman ympäri, merten syvyyksissä.
Matkalla ihastellaan milloin mitäkin ihmeitä, nähdään eriskummallisia eläimiä ja maantieteellisiä muodostelmia, sekä muunmuassa Atlantis. Sukellusveneellä myös sukelletaan syvemmälle kuin nykytiedon mukaan meret syvimmillään ovat, mutta muuten menossa on jotain kovin uskottavaa.
Nautilus kulkee sähköllä, josta ei tunnu tulevan puutetta, ei sitten koskaan. Verne on kirjoittanut muissakin teoksissaan (esim. Robur Valloittaja) sähkömoottorein toimivista laitteista, ja nyt näin sähköautojen esiinmarssin aikana Vernen käsitys akkujen kapasiteetista oli kyllä sangen hurja. Maailman ympäri lataamatta kertaakaan, kyllä sellaisella akulla jo sähköautoja myytäisiin!
Tarina on varsin perinteinen seikkailu, jos toki on muistettava, että Verne on yksi niistä kirjailijoista joiden käsialaa nykyisin "perinteisenä" pitämämme seikkailut alunperin ovat. Tiede on myös läsnä jatkuvasti. Kertomuksessa käsitellään niin geologiaa, maantiedettä, kemiaa kuin jopa sosiologiaa. Kaikki nämä palvelevat seikkailua mainiosti, täysin saumattomasti.
Niin ihmeellinen kuin merten syvyyksissä taitettu matka onkin, käy vapaudenkaipuu tarinan kolmelle päähenkilölle lopulta ylitsepääsemättömäksi. Matka loppuu aika töksähtäen ja sopivan muistinmenetyksen siivittämänä, joten Kapteeni Nemon ja Nautiluksen myöhäisemmistä vaiheista ei tiedetä mitään. Toistaiseksi.
Aivan loistava seikkailuteos, joka toimii yllättävän hyvin vielä nykyäänkin, 150 vuotta kirjan kirjoittamisen jälkeen! Vahva lukusuositus, neljä mustekalaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti