torstai 21. syyskuuta 2023

Jānis Joņevs: Doom 94

Nyt ollaan metallimuusiikin äärellä, ja varsin oivaltavasti kirjoitettua tarinaa onkin saatu kansien väliin! Doom 94 kertoo nuoren pojan heräämisestä metallimusiikkiin Nirvanan myötä, ja kasvukertomuksen omaisesti kuinka poika ja musiikkimaku kasvavat ja kehittyvät 1990-luvun Latvialaisessa lähiössä.

Tarina on hauska ja ehkä välillä vähän surullinenkin, mutta ilmeisen hyvällä aiheen tuntemuksella kasaan kyhäilty. Kirjailijan on pakko olla jonkinsortin metallipää, niin hienosti kokemukset osuvat maaliin - vastaavat omia muistojani monelta osin, kun itse keksi rokkenrollin ja raskaamman musiikin nuorukaisena.

Kertojahahmo Jānis tuskailee elämän vietävänä. Musiikki antaa tyhjältä tuntuvalle olemiselle sisältöä, ja siihen on helppo mennä mukaan. Ystävät ja muut metallidiggarit kuuluvat laajennettuun perheeseen, jossa Jānis on eniten kuin kotonaan, vaikka tunteekin ilmeisen selvästi ulkopuolisuuden tunnetta. 

Kaikki tuntevat, erityisesti nuorena. Jos sen vain olisi tajunnut tuolloin nuorena, olisi elämä ollut kenties hieman helpompaa.

Alkoholi ja jossain määrin huumeetkin näkyvät ja kuuluvat kuvaan, ja yleinen sekoilu on arkea - tuoden arkeen jotain jännitystä, seikkailua, jotain suurempaa kuin mitä "ne muut" voivat ymmärtää.

Kirjan loppu on ehkä vähän erikoinen mutta mikäs siinä, voi sen noinkin kertoa.

Oikein hieno kertomus, vahva suositus varsinkin jos itse pidät metallista tai noin yleensä raskaammasta musiikista. Neljä bändiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti