keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Fredrik Backman: Mies, Joka Rakasti Järjestystä

Ove on kärttyinen vanha mies, aika lailla samaa kaliiberia kuin Mielensäpahoittaja. Oven vaimo on kuollut, ja Ove haluaisi myös kuolla. Kirjassa Ove yrittää kuolla monta kertaa, mutta aina menee pieleen. Aina tapahtuu jotain joka vie huomion.

Jonkinlainen buumi näitä "mielensäpahoittajia" on ollut viime vuonna, ja tästä(kin) kirjasta on tehty elokuvakin, A Man Called Otto, jossa pääosaa näyttelee Tom Hanks. Kirja on ihan onnistunut tekele aiheen tiimoilta, vaikka aihe onkin oikeastaan aika suppea eikä itsessään kovin kiinnostava.

Kirjan alkupuolisko on melkeinpä uuvuttava. Ove kierii omassa tympeydessään ja on kaikki muita kohtaan paskamainen ja todella ärsyttävä. Itse en jaksaisi tuollaista aikuisvauvaa katsella hetkeäkään. Kirjan teemana on Oven oikeudenmukaisuuden taju; selkeän oikein-väärin rajan ymmärtäminen ja kaike mustavalkoisuus. Johonkin saakka se toimiikin, mutta toistoa toistoa toistoa on ehkä vähän liikaa - juu tuli jo selväksi että Ove ajattelee asioista vähän yksioikoisemmin kuin me muut ja on sen vuoksi... niin mitä, symppiskö? Ei varsinaisesti, lähinnä vain todella rasittava.

Tarina kuitenkin muuttuu pikkuhiljaa sivuhahmojen ottaessa enemmän roolia. Monet näistä tuntuvat jopa pitävän Ovesta - miksi, en voi ymmärtää. Ove kokee velvollisuudekseen auttaa näitä erilaisissa askareissa, ja loppua kohden meno jopa hieman piristyy - Ove ei toki, mutta kun on paljon tekemistä, ei ehdi kuolemaan.

Pienellä editoinnilla tästä olisi saanut ehkä vielä napakamman teoksen, mutta ihan mukiinmenevä (lasiin kulkeva? outo sana tuo) tekele tällaisenaankin. Kevyttä hömppää, kolme Saabia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti