tiistai 21. heinäkuuta 2020

Donald E. Westlake: Takaa-ajaja, Kaappaus

Taas kaksi tarinaa yksissä kansissa! Tällä kertaa Westlaken "kovaa" toimintaa, ei Dortmunderin hassuttelua vaan vakavampaa menoa. Pääosassa edelleen rosvot, toki, ja Westlaken vanha tuttu hahmo Parker, joka onkin varsinainen kovanaama.

Takaa-ajaja alkaa, kun ryöstösaalis ei vastaa odotuksia ja yksi porukasta kääntyy muita vastaan, onnistuen surmaamaan kaikki rikostoverinsa. Kaikki paitsi Parkerin, mikä osoittautuu isoksi virheeksi. Parker lähtee jahtaamaan petturia, ja siinä ei hyvä heilu. Tarina etenee varsin suoraviivaisesti ja lopputuloksen nyt voi toki arvata. Silti, kelpo dekkari, hyvää sujuvaa kerrontaa ja varsin napakaa toimintaa.

Kaappaus kertoo suuruudenhullusta suunnitelmasta, johon kuuluu kokonaisen pikkukaupungin putsaaminen yhdellä kertaa; korukauppoja, pankkeja ja niin päin pois. Vaikuttaa vaikealta, mutta Parkerin mielestä kuitenkin toteutettavissa olevalta, ja niin homma polkaistaan käyntiin. Ryöstön jälkeen kuitenkin homma menee vaikeaksi, kun porukka alkaa kähistä keskenään ja kinastella saaliinjaosta. Parkerille tällainen on tuttua hommaa, ja kuten aina, Parker saa osuutensa.

Hyvää kesäluettavaa, menoa ja meininkiä ja kukapa ei Parkerista pitäisi, kovanaamojen kovanaama mutta kuitenkin kunnollinen ja rehti - sikäli mikäli nyt varas voi olla rehti kun koko homma perustuu rikolliseen toimintaan - tyyppi. Kolme nyrkkiä suoraan päin pläsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti